FIAR CE

Oorlog benadrukt belang goede AEEA- en batterij-inzameling

Een betere informatievoorziening zou Duitsland minder afhankelijk maken van Russische grondstoffen. Dat is wel nodig ook, gezien de lage inzamel- en recyclingcijfers voor AEEA en batterijen.

De Duitse milieuorganisatie Duh (Deutsche Umwelthilfe) en Consumentenorganisatie Noordrein-Westfalen (VZ NRW) ergeren zich aan de gebrekkige inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in Duitsland. Zij roepen milieuminister Steffi Lemke op om onder meer de wettelijke informatieverplichtingen van de detailhandel uit te breiden, en producenten te verplichten meer geld uit te geven aan voorlichtingscampagnes.

Momenteel worden te veel waardevolle grondstoffen zoals nikkel, aluminium en koper verspild, wat de afhankelijkheid van import uit het buitenland vergroot. Dit zou in een normale situatie al niet ideaal zijn, maar uitgerekend Rusland is volgens Duh-manager Barbara Metz een van de belangrijkste exporteurs van deze grondstoffen. "[Gezien de Russische invasie van Oekraïne] moeten we de afhankelijkheid van grondstoffen zoveel mogelijk vermijden. Het is onaanvaardbaar dat nog niet de helft van alle batterijen en het elektronische afval in Duitsland op de juiste manier wordt ingezameld en gerecycled", aldus Metz. Minister Lemke moet volgens Metz producenten verplichten meer geld te besteden aan bewustmakingscampagnes.

 

Onderzoek

Dr. Martin Klug, van VZ NRW, sluit zich hierbij aan: "Ook zonder te vragen, moet bij het winkelen in een filiaal of via internet duidelijk worden gemaakt welke oude apparaten en batterijen waar in de buurt kunnen worden ingeleverd. Op basis van feedback van consumenten en onze steekproeven weten we echter dat veel retailers niet voldoende informatie geven over de retourmogelijkheden die ze bieden. Goede consumentenvoor­lichting is echter nodig om de wettelijke inzameldoelen te halen."

Volgens een studie van het Duitse milieuagentschap (Uba) voelen slechts 6 op de 10 Duitsers zich goed geïnformeerd over de mogelijkheid om e-waste terug te geven.

Afgelopen week waarschuwden onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Messina nog dat kritieke grondstoffen nog te vaak verloren gaan in de EU, doordat ontwerpen van elektronische producten onvoldoende aansluiten op de recyclingpraktijk. Beter beleid voor ecodesign en uitgebreide producentenverantwoordelijkheid kan het tij volgens hen keren.

Afvalonline.nl, 19 april 2022

Contact met FIAR CE

Stichting FIAR CE
mr. André Habets
De Baken 68
5231 HS 's-Hertogenbosch

Tel:      +31 (0) 73 511 62 07
E -mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.