Uitslag FIAR-fotowedstrijd 2024: Changing Views

De afgelopen weken heeft FIAR fotografieliefhebbers gevraagd om hun unieke kijk op de veranderende wereld met ons te delen door deel te nemen aan de FIAR-fotowedstrijd 2024: Changing Views. De jury, bestaande uit Monique Beers (senior beeldredacteur bij ANWB), Hilbert Krane (fotograaf) en Frank Rozenberg (voorzitter van FIAR), heeft de drie beste foto’s geselecteerd uit alle inzendingen. Voor deze winnende foto’s zijn geldprijzen beschikbaar gesteld van respectievelijk € 2.500, € 1.500 en € 1.000, te besteden aan FIAR-fotografieapparatuur (onderhevig aan de algemene fotowedstrijdvoorwaarden). Gisteren zijn tijdens het FIAR Congres 2024 de drie winnaars bekendgemaakt. Van harte gefeliciteerd aan hen! Hieronder lees je de uitslag.

Fiar Boijmans Van Beuningen 47
Juryleden van de FIAR-fotowedstrijd 2024. Vlnr: Frank Rozenberg (voorzitter FIAR), Monique Beers (senior beeldredacteur ANWB) en Hilbert Krane (fotograaf). © Jort Stengs

Op de eerste plaats heeft de jury gekozen voor een foto met stopkracht; een prettig beeld dat de aandacht van de kijker niet alleen weet te vangen, maar ook weet vast te houden. Het kind daagt ons perspectief uit. Want, wie zet de wereld nu op zijn kop? Wie kantelt de wereld? Is dat het kind, de fotograaf, of onze eigen perceptie? Die vraag blijft onbeantwoord. Daardoor zit er een bepaalde spanning en gelaagdheid in het beeld dat zorgt voor die nodige stopkracht. Het zwart-wit, in combinatie met de scherpdiepte van deze foto, zorgt voor een rustig effect in dit beeld. Deze prachtige reportagefoto vertelt een verhaal waar geen lampen of studio voor nodig zijn geweest. Het op de kop hangende kind verbeeldt vervolgens de jury perfect een veranderend perspectief in de hedendaagse wereld.

Op de eerste plaats is geëindigd Carla Kogelman uit Amersfoort.

[eerste Plaats] Jamb 20240127 1742 Nikon
Fotograaf Carla Kogelman

Op de tweede plaats heeft de jury gekozen voor een foto waar ze erg vrolijk van worden. De foto was duidelijk niet eenvoudig te maken. We kunnen zien dat deze fotograaf in de modder heeft gelegen om een foto te maken van een prachtig moment op een manier waarop je het normaal niet ziet: het kikvorsperspectief is hier namelijk letterlijk in beeld gebracht; een changing view, waarbij de kikker zich aan de laatste strohalm vastklampt. De scherptediepte verraadt hoe lastig deze natuurfoto te maken was en hoe goed dit gedaan is.

Op de tweede plaats is geëindigd Ruurd Visser uit Moordrecht.

Tweede Plaats Leersum 2024 Nikond80
Fotograaf Ruurd Visser

Op de derde plaats heeft de jury gekozen voor een spannende compositie die op het juiste moment is vastgelegd. Het is een aantrekkelijk beeld, en tegelijkertijd geen cliché. De fotograaf heeft moeite gedaan om deze architectuurfoto op deze manier te maken, met de horizon precies in het midden en goed gebruikmakend van de spiegeling in het water.

Op de derde plaats is geëindigd Maarten Hooijmeijer uit Rotterdam.

Derde Plaats Vale 20240220 1801 Sonya7iii
Fotograaf Maarten Hooijmeijer

Tot slot willen we namens de FIAR-fotowedstrijdjuryleden graag alle deelnemers bedanken voor hun buitengewone inzendingen. Het was inspirerend om te zien hoe elk van jullie het thema ‘Changing Views’ heeft geïnterpreteerd en vormgegeven door de lens van jullie camera’s.

Word nu ook deelnemer

Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.

deelnemer worden