Het optimaliseren van onze muziekbeleving

Een nieuw jaar, een nieuw begin, een nieuw huis. In die eerste twee dingen geloof ik niet zo sterk, maar die derde, dat is een feit. We gaan komende maand verhuizen, een zeer stressvolle aangelegenheid vind ik zelf, helemaal met een klein kind erbij. Maar het biedt ook een aantal geweldige kansen, waaronder het optimaliseren van onze muziekbeleving.  

In alle eerlijkheid is het geluidsysteem dat we nu hebben “ontstaan”. Het is ons min of meer overkomen. De versterker is geweldig, de boxen stammen nog uit het staartje van mijn studententijd en begin van mijn radiocarrière. Voor die tijd en dat punt in mijn leven was het indrukwekkend, nu is het, op zijn zachtst gezegd, aan evaluatie toe. Daar komt bij: in ons nieuwe huis gaan we een platenkast neerzetten, ze worden eindelijk weer afgestoft, de collectie mag weer licht zien, in plaats van weggestopt zijn in dozen op de zolder van mijn ouders.  

Dit betekent logischerwijs ook een platenspeler. Hier begint de puzzel, met veel mitsen en maren. De kans is groot, beste lezer van deze column, dat het voor jou gesneden koek is, voor jou als professional op onder andere audiogebied, en schroom dan vooral niet om jouw advies te delen. Slide in my DM (direct message). Er moeten dus een platenspeler, computer en televisie aangesloten worden op de versterker. We willen graag Dolby Surround, we kunnen zeer goed leven met 5.0, graag wel een subwoofer, want de bas moet niet alleen gehoord, maar ook gevoeld worden. De kamer is nog geen 25 vierkante meter, dus de speakers mogen niet te groot, en het liefst geen draden door de kamer. De wirwar van kabels is onze huidige ergernis nummer een, en we hebben onszelf al vaker afgevraagd hoe we het in vredesnaam zover hebben kunnen laten komen.  

Dan heb ik nog een partner die zweert bij vintage eind jaren ‘70-speakers, Philips MFB (voor de nerd en liefhebber), mocht er in je advies besloten zitten dat dit absoluut niet haalbaar is, dan ben ik je extra dankbaar. Ze zien er prachtig uit, en voor de vierhonderdste keer Rumours van Fleetwood Mac luisteren op deze dingen is natuurlijk enig, maar dat idee van een spannende film kijken en ervaren dat de helikopter langs je heen vliegt zit er niet in. Om de puzzel nog een extra dimensie te geven: ik wil graag geen tweede hypotheek moeten afsluiten voor ons geluidssysteem, maar voor een dubbeltje op de eerste rang hoeft ook weer niet.  

Afijn, dit is een van de vele dilemma’s die op ons afkomen de komende tijd. Je kan erom lachen, maar niets doen is geen optie, en we moeten gezamenlijk met de uitkomst leren leven. Had ik al gezegd dat ik verhuizen een stressvolle aangelegenheid vind? 

Een column van Eva Koreman.

Eva Koreman

Over Eva Koreman

Eva Koreman is DJ/presentator van 3voor12-radio op 3FM en Een Uur Cultuur op NPO Radio 1,  voice-over en een muziekliefhebber pur sang (met een vinylverzameling waar binnenkort meer ruimte voor is in haar nieuwe huis).

Word nu ook deelnemer

Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.

deelnemer worden