FIAR CE

Wat is Fiar CE?

Stichting FIAR CE tracht de belangen van bedrijven in de audio en visual hardware branche te behartigen. De ruim 200 deelnemers zijn producenten en importeurs van beeld- en geluidapparatuur waaronder ook veel detailhandel.

Tot de aandachtsgebieden van de stichting behoren wettelijke regelingen die betrekking hebben op apparaten en de verpakkingen waar ze in zitten. Daarnaast zijn wij betrokken bij de vaststelling van de auteursrechtenheffing op apparaten die auteursrechtelijk beschermde werken kunnen opnemen. Een belangrijk deel van onze werkzaamheden betreffen de inzameling en verantwoorde verwerking van afgedankte apparaten. Overkoepelende thema’s zijn duurzaamheid en verantwoordelijkheid.

De stichting is aanspreekpunt voor overheid en politiek, consumentenorganisaties, pers en publieke opinie. 

United Nations University heeft het onderzoek van 2012 naar de Nederlandse stromen van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA) in 2020 herhaald. Dit heeft geresulteerd in het rapport ‘The Dutch WEEE Flows; wat is er tussen 2010 en 2018 gebeurd?’.

Op de eerste dag van de Nationale Recycleweek Heel Holland Recyclet hebben Vereniging NVMP en Wecycle op 12 oktober 2020 in het online congres 'The Dutch WEEE Flows' een overzicht gegeven van de hoeveelheid elektrische apparaten die jaarlijks op de markt worden gebracht in Nederland, de hoeveelheid apparaten die worden afgedankt als afval (e-waste) en hoe dat e-waste wordt ingezameld en verwerkt, zowel op passende wijze binnen de wettelijke kaders als buiten het gereguleerde beheersysteem om.

Bekijkhier de compilatie van het online congres 'The Dutch WEEE Flows' (ca 5 minuten)

Bekijkhier het online congres 'The Dutch WEEE Flows' (ca 1 uur)

Lees meer...

16 oktober 2020 - De vertegenwoordigers producenten en importeurs van consumentenelektronica (NLdigital, NLconnect, TechniekNederland, FIAR CE en STOBI) hebben minister Dekker gevraagd om het huidige Thuiskopiesysteem onder de loep te nemen. De brancheverenigingen vinden dat de bescherming van auteursrechten via deze regeling steeds meer uit de pas loopt met de technische en economische realiteit. De directe aanleiding voor de oproep is de vaststelling van de nieuwe tarieven voor de Thuiskopieheffing. “Technologie heeft de noodzaak voor het maken van een thuiskopie weggenomen. Maar toch blijft de totale vergoeding jaar na jaar even hoog. Dat is niet uit te leggen”, zegt Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital.

Lees meer...

Zoetermeer, 22 september 2020 - Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft de inzamelresultaten over 2019 van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA of e-waste) openbaar gemaakt. Het gerealiseerde inzamelpercentage in 2019 lag met 48 procent iets lager dan in 2018. De daling van het inzamelpercentage betekent dat de afvalberg toeneemt. Het laat zien dat de uitdaging om grondstoffen te behouden en CO2-uitstoot te verminderen groter is geworden. Dat vraagt om actie. Het Nederlandse antwoord op de uitdagingen rond e-waste komt van ruim 2.000 producenten van elektrische en elektronische apparaten. Met de oprichting van Stichting OPEN willen zij het inzamelpercentage van e-waste verhogen en uiteindelijk e-waste volledig circulair maken.

Lees meer...

Belangrijke stap in de circulaire ambities van de e-wastesector

Zoetermeer, 15 september 2020 – Vandaag heeft Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een ontwerpbesluit afgegeven voor een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) aan Stichting OPEN. De in Stichting OPEN verenigde producenten kunnen met een AVV langjarig invulling geven aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA of e-waste). Met deze samenwerking willen de producenten binnen twee jaar de inzameldoelstellingen behalen en e-waste circulair maken. Een AVV laat ruimte voor marktinitiatieven in de uitvoering, maar zorgt dankzij krachtenbundeling voor coördinatie en onderlinge versterking. Jan Kamminga, voorzitter Stichting OPEN, is verheugd met het ontwerpbesluit: “Met de AVV kunnen producenten van elektrische apparaten gezamenlijk de enorme uitdaging op het gebied van e-waste aan gaan. Op weg naar een volledig circulaire economie willen we zoveel mogelijk materialen inzamelen en CO2-uitstoot reduceren.” Het ontwerpbesluit wordt zes weken ter inzage gelegd en daarna volgt een definitief besluit.

Lees meer...

Stichting OPEN en Team COREStichting Open, een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), gaan een partnership aan en starten een pilot om metalen uit e-waste te recyclen.

Team CORE heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om de metalen uit afgedankte elektrische en elektronische apparaten (e-waste) weer terug te brengen naar pure elementen. Dit idee sluit naadloos aan op de ambitie van Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) om de e-wastesector circulair te maken. Team CORE en Stichting OPEN streven ernaar in het najaar van 2020 een pilot te starten, die een proef en een haalbaarheidsstudie zal omvatten.

Wij gaan eigenlijk op een hele simpele manier metalen recyclen, vertelt Dirk van Meer, teamcaptain van Team CORE. “Namelijk zoals de aarde dat zelf ook doet, maar dan sneller, want de aarde doet er zelf drie miljoen jaar over. CORE wil in 2024 een fabriek operationeel hebben die vijftigduizend ton afval per jaar kan verwerken. Nu is het nog een computermodel, maar eind juli hopen we een proof of concept te hebben. Een reactor waarin e-waste wordt verwerkt.” De naam CORE verwijst naar de kern van de aarde waar een soortgelijk proces plaatsvindt onder hoge temperatuur en hoge druk.

Het is prachtig om te zien dat ook op het gebied van e-waste innovatieve circulaire initiatieven vorm krijgen, aldus Jan Vlak, projectdirecteur van Stichting OPEN. “OPEN streeft ernaar om de huidige e-wastemarkt te herstructureren en te stroomlijnen en in verregaande partnerships samen de inzameling en recycling van e-waste naar een nog hoger plan te tillen. Een partnership tussen Team CORE en Stichting OPEN past mooi bij die ambitie.”

Contact met FIAR CE

Stichting FIAR CE
mr. André Habets
De Baken 68
5231 HS 's-Hertogenbosch

Tel:      +31 (0) 73 511 62 07
E -mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.