FIAR CE

Wat is Fiar CE?

Stichting FIAR CE tracht de belangen van bedrijven in de audio en visual hardware branche te behartigen. De ruim 200 deelnemers zijn producenten en importeurs van beeld- en geluidapparatuur waaronder ook veel detailhandel.

Tot de aandachtsgebieden van de stichting behoren wettelijke regelingen die betrekking hebben op apparaten en de verpakkingen waar ze in zitten. Daarnaast zijn wij betrokken bij de vaststelling van de auteursrechtenheffing op apparaten die auteursrechtelijk beschermde werken kunnen opnemen. Een belangrijk deel van onze werkzaamheden betreffen de inzameling en verantwoorde verwerking van afgedankte apparaten. Overkoepelende thema’s zijn duurzaamheid en verantwoordelijkheid.

De stichting is aanspreekpunt voor overheid en politiek, consumentenorganisaties, pers en publieke opinie. 

Het artikel van VNO/NCW over corona en de werkvloer vindt u hier 

Tevens is het wellicht nuttig om deze blog te lezen over onder andere leveringsproblemen die wellicht ontstaan door de uitbraak van corona.

s-Hertogenbosch, 18 februari 2020

Beste deelnemers,

Het kan u niet ontgaan zijn: het concept van de Circulaire Economie dringt zich steeds verder op de voorgrond.

Dat gaat zeker ook gevolgen krijgen voor onze sector, mede omdat elektronica maar al te vaak als voorbeeld wordt aangehaald. Ten onrechte wordt vaak gezegd dat er apparaten op de markt komen die maar kort meegaan en zelfs dat er apparaten zijn waar een defect opzettelijk zou zijn ingebakken.

Ook zou te gemakkelijk worden gesproken over milieu- of energievriendelijk en het gebruik van eco-instellingen.

De Europese Commissie gaat hier paal en perk aan stellen. In bijgaand memo kunt u daarover meer lezen. Voor de liefhebbers is ook bijgevoegd de gelekte versie van de plannen van de Commissie.

FIAR CE zal dit dossier actief volgen en waar mogelijk, in overleg met Digital Europe of met u, actie ondernemen om de maatregelen niet onmogelijk ver te laten doorschieten.

Voor vragen of suggesties: FIAR CE / André Habets / 073 511 62 07 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Memo: Informatie over nieuwe plannen met betrekking tot Circulaire Economie

Plannen van de Commissie

Reorganisatie geeft impuls aan gesloten kringloop
Nieuwe organisatieopzet inzameling en recycling van e-waste gericht op het halen van ambitieuze lange termijn inzameldoelstellingen Europa
Zoetermeer - 18 december. De producenten van elektrische apparatuur gaan de organisatie van de inzameling en recycling van hun afgedankte apparaten (e-waste) versterken. Een nieuwe regieorganisatie, stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN), gaat zich erop richten dat namens alle producenten op effectieve en efficiënte wijze de wettelijke doelstellingen worden behaald. De komende jaren staan producenten voor de opgave om de huidige inzamelresultaten van e-waste te verhogen. Producenten moeten voldoen aan de Europese inzameldoelstelling om 65% van alle door hen nieuw op de markt gebrachte apparaten en verlichting in te zamelen en hoogwaardig te recyclen. Het inzamelpercentage lag in 2018 op 49%.

Lees meer...

Samen geven we afval een nieuw leven

PERSBERICHT 24 september 2019-- Samen geven we afval een nieuw leven: dat is de boodschap van het nieuwe, verbindende beeldmerk afvalscheiding dat vandaag is gelanceerd. Het beeldmerk beoogt dat particulieren de communicatie-uitingen van publieke en private organisaties over afvalscheiding met elkaar gaan associëren.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is blij met het beeldmerk: “Afval was een probleem, maar is tegenwoordig een kans. Een grondstof voor nieuwe producten. Met dit beeldmerk stimuleren we mensen nog meer om beter en slimmer afval te scheiden. Goed voor ons milieu en cruciaal voor een gezonde toekomst.”

Lees meer...

Contact met FIAR CE

Stichting FIAR CE
mr. André Habets
De Baken 68
5231 HS 's-Hertogenbosch

Tel:      +31 (0) 73 511 62 07
E -mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.