Repareerbaarheid en Gebruiksduurverlenging van elektronica

Een volgende stap op de ladder

In een wereld met een groeiende bevolking en een slinkende hoeveelheid grondstoffen is de circulaire economie een lonkend ideaal. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid hebben de circulaire economie dan ook als richtpunt gekozen. Dit stelt onder meer eisen aan het ontwerp van elektronica, zegt Europees commissaris Frans Timmermans:

Producten moeten zo ontworpen worden dat ze langer meegaan, gemakkelijker kunnen worden gerepareerd of gerecycled”. (…)”. “Als 95 procent van de mobiele telefoons ingezameld zou worden, zou dat een besparing van meer dan een miljard euro kunnen opleveren op de materiaalkosten voor nieuwe toestellen1

Reparatie Bruingoed Repairability

Met andere woorden: klimmen op de Recycle Ladder:

Slimmere productie en gebruikR0 RefuseProduct overbodig maken door van z’n functie af te zien, of die met een radicaal ander product te leveren.
Slimmere productie en gebruikR1 RethinkProductgebruik intensiveren (bijvoorbeeld door producten te delen, of multifunctionele producten)
Slimmere productie en gebruikR2 ReduceProducten efficiënter fabriceren door minder grondstoffen en materialen in het product, of in het gebruik ervan
Levensduur verlengenR3 ReuseHergebruik van afgedankt, maar nog goed werkend product verlengen in dezelfde functie door een andere gebruiker.
Levensduur verlengenR4 RepairReparatie en onderhoud van defect product voor gebruik in zijn huidige functie.
Levensduur verlengenR5 RefurbishOpknappen (en moderniseren) van oud product voor gebruik in zijn huidige functie.
Levensduur verlengenR6 RemanufactureOnderdelen van afgedankt product gebruiken in nieuw product met dezelfde functie.
Levensduur verlengenR7 RepurposeAfgedankt product of onderdelen daarvan gebruiken in nieuw product met andere functie.
Materialen nuttig toepassenR8 RecycleMaterialen verwerken tot dezelfde (hoogwaardige) nuttig of mindere (laagwaardige) kwaliteit toepassen.
Materialen nuttig toepassenR9 RecoverVerbranden van materialen met als doel het terugwinnen van energie.

R3: Hergebruik vindt al op grote schaal plaats

Apparaten die intensief en niet al te omzichtig gebruikt worden, zoals stofzuigers, koffiezet- apparaten of mobiele telefoons, komen na verloop van tijd aan het einde van hun levensduur. Slijtage, verkalking of corrosie eisen hun tol. Andere apparaten worden door de technologische ontwikkeling ingehaald, zoals de fax of de beeldbuistelevisie.

Wilt u verder lezen? Word dan deelnemer van FIAR of log in.

Word nu ook deelnemer

Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.

deelnemer worden