Herwinning van neodymium uit luidsprekers

Herwinning van neodymium uit luidsprekers

E-waste vertegenwoordigt de snelst groeiende afvalstroom wereldwijd. In Nederland wordt deze afvalstroom verzameld via diverse kanalen, voornamelijk via milieustraten. Het einddoel is het maximaliseren van grondstofherwinning en het verantwoord verwerken van gevaarlijke stoffen. Stichting OPEN speelt hierin een belangrijke rol, waarbij meer dan 78% van het afval terugkeert als grondstof.

In opdracht van Stichting OPEN hebben twee universiteiten onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om neodymium, een zeldzaam aardmetaal, terug te winnen uit afgedankte luidsprekerkasten. Het onderzoek toont aan dat de hoeveelheid terug te winnen neodymium hieruit zeer beperkt is. Hierdoor wordt de economische haalbaarheid van dergelijke recycling in twijfel getrokken. Dit heeft belangrijke implicaties voor toekomstige recyclinginitiatieven en productontwerpen.

Toekomstperspectief

De resultaten van het onderzoek benadrukken de noodzaak voor innovaties in productontwerp en recyclingtechnologie. Voor een succesvolle toekomst in grondstofrecycling moeten producten mede ontworpen worden met recycling in gedachte, waardoor waardevolle materialen zoals neodymium eenvoudiger te scheiden zijn, stelt het onderzoek.

Voor meer gedetailleerdere informatie en diepgaande analyses, wordt het volledige onderzoeksrapport aangeboden. Dit is hier te downloaden.

Word nu ook deelnemer

Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.

deelnemer worden