Nieuwe Matter smart home-standaard kan tv’s krachtiger maken

Deze week heeft de smart home-industrie een belangrijke mijlpaal bereikt met de release van de Matter-standaard, die belooft de installatie en het gebruik van compatibele smart home-apparaten te vereenvoudigen. Dat meldt businessblad Protocol in een recente publicatie op hun website.

Smart home tv huiskamer tv kast stoel tafel plant
Foto Cr. Lukas Bato Unsplash

Samengesmolten merken maken huis nóg slimmer

Met Matter interacteren apparaten zoals lampen, slimme schakelaars en thermostaten met elkaar. Matter wordt geïntroduceerd door de Connectivity Standards Alliance. Dit verbond is gesmeed door onder meer merken als Amazon, Apple, Google en Samsung die de handen ineenslaan om een huis van bel tot koelkast slimmer te laten samenwerken. De primaire focus ligt bij Matter op het vereenvoudigen van de slimme thuisgadgets zelf, maar de standaard kan ook gevolgen hebben voor het soort apparaten dat mensen gebruiken om hun slimme huizen te besturen en te bewaken. Dat kan op zijn beurt aanzienlijke gevolgen hebben voor tv’s en andere entertainmentapparaten.

Eenvoudiger samenwerken: nog niet waar het zou moeten zijn

Ten eerste zal alles een stuk eenvoudiger worden. Het opzetten van een smart home kan lastig zijn. Het oplossen van problemen als apparaten stuk gaan, is nog frustrerender. “Matter wil met veel van die problemen helpen,” vertelt Anish Kattukaran, productmanager van de Google Home Platform-groep. Tijdens een recente mediabriefing erkende Kattukaran volledig dat slimme thuistechnologie nog niet is waar het zou moeten zijn.

“Het is moeilijk om apparaten in te stellen en ze te koppelen aan je favoriete apps en platforms,” zei hij. Bovendien kan de technologie vaak aanvoelen als een stap in de verkeerde richting. “Deze apparaten werken niet altijd zo betrouwbaar als bijvoorbeeld wanneer je naar je muur loopt en de lichtschakelaar indrukt.”

Matter probeert een aantal van die problemen op te lossen, te beginnen met de installatie. Gecertificeerde apparaten gebruiken een QR-code die helpt bij het tot stand brengen van een veilige verbinding voor installatie. Google is van plan de installatie verder te vereenvoudigen door Matter diep in Android te integreren, waarbij Kattukaran belooft dat het instellen van een smart home-apparaat net zo eenvoudig zal zijn als het snel koppelen van een Bluetooth-koptelefoon met je smartphone.

Grotere betrouwbaarheid bij compatibel werken

De Matter-standaard belooft ook een grotere betrouwbaarheid door compatibele apparaten lokaal met elkaar te laten communiceren in plaats van ze te dwingen een verzoek naar de cloud te sturen, vervolgens een verbinding tot stand te brengen met de cloudservice van een andere leverancier en uiteindelijk de resulterende opdracht terug te sturen naar je huis. Dat zou hardwaremakers ook moeten helpen, betoogde Kattukaran. “Het is echt moeilijk om slimme apparaten voor thuisgebruik te bouwen. Fabrikanten besteden deze enorme hoeveelheid tijd aan basisconnectiviteit, dus dat appraten aan elkaar verbonden blijven, en minder tijd aan het daadwerkelijk bouwen van geweldige ervaringen voor de gebruiker.”

De algemeen directeur van Google Nest Rishi Chandra, voorspelde dat de Matter-standaard een nieuwe innovatiegolf zal ontketenen door leveranciers te helpen “een betere optimalisatie te bouwen rondom entertainmentervaring of beveiligingservaring van een huishouden”. Hierbij kan gedacht worden aan een betere controle over de woning. Op dit moment wordt elk apparaat nog steeds geleverd met een eigen app. Veel van die functionaliteit zal steeds meer verschuiven naar apps en dashboards die meerdere apparaten samenvoegen, waaronder de Google Home-app, die het bedrijf binnenkort opnieuw wil lanceren met een nieuwe gebruikersinterface.

Ook laptops, tablets en andere apparaten aansluiten via Smart Home

Chandra suggereerde ook dat er misschien ruimte is voor laptops, tablets en andere apparaten als het gaat om slimme huisbediening. “Dit zijn apparaten die tegenwoordig van belang zijn in huis hebben we van elkaar gescheiden”, zei hij. “We hebben ze niet in de lus van Smart Home gebracht.” Een van de grote winnaars van Matter zouden entertainmentapparaten kunnen zijn. Slimme luidsprekers en schermen worden bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt als slimme thuishubs, en Google belooft binnenkort dergelijke functionaliteit naar zijn Nest-apparaten uit te rollen.

Er ligt veel potentie om smart-tv’s en displays om te zetten in dashboards voor thuis. Dat heeft in het verleden nooit echt gewerkt vanwege problemen in het interoperabel werken van de apparaten, ofwel het tussen elkaar samenwerken. Uiteindelijk zou Matter het gemakkelijker kunnen maken om zogeheten routines voor het slimme huis te bouwen en te delen, wat ook de entertainmentindustrie ten goede zou kunnen komen. Zo kan het zomaar zijn dat je Netflix presets deelt die je licht veranderen afhankelijk van de show die je kijkt, of Spotify die sensoren in je huis gebruikt om je multiroom-audio-ervaring te verfijnen. “Er zijn in het verleden genoeg momenten geweest waarin de transformatie geleid heeft tot nieuwe innovatie in de smart home-ruimte”, zei Chandra. “Ook nu staan we op het punt een nieuwe fase in te gaan.”

Dit artikel is vertaald vanuit de website van Protocol en is zodoende niet afkomstig van FIAR.

Word nu ook deelnemer

Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.

deelnemer worden