Markt voor slimme speakers verzadigd, blijkt uit Smart Home Monitor

De markt voor slimme speakers groeit niet meer. Momenteel zijn 1,8 miljoen huishoudens in het bezit van een slimme speaker. Dat is gelijk aan het bezit in 2021. Er is er weinig perspectief op groei, aangezien slechts 1% van de Nederlanders van plan is een slimme speaker te kopen. Dit blijkt uit de zesde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder bijna 5.000 Nederlanders.

Slimme Speakers Fiar

1,8 miljoen huishoudens bezitten slimme speaker

In bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens staat een slimme speaker (23%). In totaal komt dit neer op 1,8 miljoen huishoudens. Dit is gelijk aan het bezit in 2021. De groei van slimme speakers lijkt daarmee te stagneren. Mannen (30%) bezitten vaker een slimme speaker dan vrouwen (15%). Daarnaast zijn 18-34 jarigen (32%) en 35-49 jarigen (25%) vaker in het bezit van een slimme speaker dan 50-plussers (16%).

Multiscope Headphones

Daling in gemiddelde besteding

Consumenten besteden gemiddeld €312 aan een slimme speaker. Dit is iets minder dan in 2021 (-€13). De totale marktwaarde van slimme speakers komt daarmee uit op ruim €562 miljoen. In de meeste gevallen koopt men de speaker bij MediaMarkt (19%), bol.com (15%) of Coolblue (13%).

Markt is verzadigd

De markt voor slimme speakers is duidelijk op zijn top in Nederland. Enerzijds is het bezit van slimme speakers in 2022 niet gestegen ten opzichte van 2021. Anderzijds zien we dat slechts 1% zeker een slimme speaker aan gaat schaffen. Deze bevindingen geven een sterke aanwijzing dat de markt voor slimme speakers in de nabije toekomst niet meer gaat groeien.

Over dit onderzoek

De resultaten in dit onderzoek komen uit de zesde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek naar de status van domotica in Nederland. In het onderzoek zijn 4.918 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.

Bron: Multiscope 

Word nu ook deelnemer

Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.

deelnemer worden