Onuitwisbare herinneringen

Het wordt mij het sportzomertje wel. Olympische Spelen, EK en ga zo maar door. Dat geldt ook voor u als trouwe FIAR aanhanger. Althans dat hoop ik. De tekenen zijn gunstig wat mij betreft. Er is zoveel regen uit de lucht gevallen dat ik vermoed dat er steeds minder in die wolken zit. Wellicht tegen beter weten en het weer in. Maar na regen komt zonneschijn zegt de keukentegel. Keukentegels vertellen, net als mijn kleinkind, altijd de waarheid. Nu is die lieve kleine nog niet in staat om iets samenhangends te zeggen. Gelukkig is daar Johan Cruyff met zijn onnavolgbare filosofische uitspraken. Ik ben een fervent aanhanger van “Elk nadeel heb zijn voordeel”. Dat voordeel bent u als handelaar, wederverkoper en wat dies meer zij in die belangrijke audio en visuele keten. Zonder u geen beeld en geluid deze sportzomer in de huiskamer. En er valt weer wat te beluisteren en te bezien.

Inmiddels is menig straat in dorp of stad in optimistisch oranje gehuld. Bij ons hangen de eerste oranjeslingers ook al in de kamer. Dat moet stiekem, mijn meisje hecht nogal aan een ordentelijke woonruimte. Dit allemaal in de goede hoop dat onze voetballende Koemannen minstens de finale halen. Zelf was ik ooit bij een wedstrijd van het roemruchte EK 1988 waarin Nederland won van Ierland. De hele weg van Gelsenkirchen naar Nederland werd je als een held binnengehaald. Twee weken later stond ons landje op zijn kop. Dansende mensen en dieren op en in alle grachten en straten. Zo uitzinnig, dat menig woonbootbewoner moest vrezen voor zijn drijvend huisje.

Het zijn nog steeds een van de meest bekeken beelden. Dat was vroeger nog wel eens anders. Er viel namelijk helemaal niks meer te bekijken. In een bepaalde tijd was in Hilversum hergebruik van banden het devies. Menig kostbaar audiovisueel erfgoed ging daardoor verloren. Daarmee de visuele herinnering van beroemde series als Ja Zuster, Nee Zuster, Swiebertje en ga zo maar even door. Dat gold ook voor sportmomenten. Foetsie, alles weg. Maar tot groot geluk was u daar, de radio- en televisiehandelaar. U verkocht aan consumenten videorecorders vanaf het eerste begin. Heel veel videorecorders. En anders dan de Hilversumse technici bewaarden deze thuisvideobezitters wel die mooie unieke beelden. Een van hen was de maker van de serie Hamelen, Harrie Geelen, grote bedenker van series als Q&Q en Oebele. Miljoenen keken daarnaar. Maar ook hier verdween het gemaakte meteen in de Hilversumse prullenmand. Harrie vond dat niks. Zijn tv-winkel om de hoek had hem een AKAI VT100 aan de hand gedaan. Een nieuwerwetse zwartwit-recorder. Eigenhandig nam hij daar de serie mee op. Met een klein gebrek. De bandjes duurden maar 20 minuten, het programma bijna een uur. Snel wisselen. Pas geleden vonden wij deze banden met vier verloren afleveringen. Hamelen is nu compleet. Dat was zonder uw verkoopkunsten nooit gelukt. Dank. Elk nadeel heb zijn voordeel. Er valt vast wat onuitwisbaars te verkopen. Het wordt een mooie sportzomer, ik zeg het u.

Eppo Van Nispen Tot Sevenaer

Een column van Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, geschreven voor FIAR, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van audio, imaging en tv.

Word nu ook deelnemer

Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.

deelnemer worden