FIAR CE

Geschiedenis

1934 Oprichting Vereniging FIAR CE

De eerste vergaderingen van een aantal "radiohandelaren" vinden plaats in 1929 en op 1 februari 1934 wordt Vereniging FIAR CE opgericht.

De eerste ledenlijst vermeldt de volgende leden: Transformer Works, General Electric, van Santen & Co, Ridderhof & van Dijk, Lehner's Handelsbedrijf, A. Ludert, T.B. Hooghoudt, Amroh, Hoffmann's Radio, A.M. Hardenberg, De Groot & Roos, Nijkerks Radio, Commercieel Electrotechnisch Bureau, H.R. Smith, Ingenieursbureau Connector, Eric Schaper's Radio, Nederlandse Radio Werken, Invincible Radio, NV Frelat, NV ARIM.

De contributie bedraagt fl. 25,=

1950 Eerste FIRATO

Stichting FIRATO is een idee van Henk Kazemier en de organisatie is in handen van FIAR CE.

FIRATO sinds 1950 in Bellevue,

In 1963 de 13de editie voor het eerst in de nieuwe RAI, 32.000 m2, 150 standhouders, 141.000 bezoekers, entree fl. 2,00

Voor het eerst nadrukkelijk consument gericht

Trends: meer transistoren, stereofonie, TV met zenderzoeksysteem, opkomst Japanse merken, nog geen kleurentelevisies, veiligheidsglas voor de beeldbuis verdwenen, heropleving van de radio, grote belangstelling voor de "lintrecorder" (bandrecorder)

Plannen voor centraal antennesysteem krijgen vorm

Het tweede televisienet komt er aan en tijdens de FIRATO vinden de eerste uitzendingen op dit net live plaats vanuit een studio op de tentoonstelling

1970 FIAREX

In 1970 vindt de vierde FIAREX plaats, georganiseerd door Stichting FIRATO

FIAREX is de professionele variant van de FIRATO

110 deelnemers met producten uit 14 landen. Vooral regel- en testapparatuur, antennesystemen, televisie-camera's

introductie van de eerste draagbare videocamerarecorder (AKAI)

introductie van films op een grammofoonplaat (Telefunken)

Philips kondigt de videocassette aan

1996 Laatste FIRATO

1998 Oprichting Stichting Bruingoed

Op 1 juni 1998 werd in Nederland het ‘Besluit verwijdering wit- en bruingoed'. Met het besluit werden producenten en importeurs verplicht tot het inzamelen en verwerken van afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Onder bruingoed wordt verstaan audio en visuele media voor consumenten en het besluit heeft daarmee direct grote invloed op de activiteiten van de leden van vereniging FIAR-CE. FIAR-CE heeft ter uitvoering van de verplichtingen de Stichting Bruingoed opgericht, waarin behalve de leden van de vereniging ook niet-aangesloten producenten en importeurs deelnemen. 


Stichting Bruingoed heeft op haar beurt, samen met Stichting Witgoed (opgericht door de Vereniging van Leveranciers van Huishoudelijke Apparaten in Nederland - Vlehan) de Stichting Verwijdering Metalelektro Producten (NVMP) - met als handelsnaam Wecycle - opgericht. Wecycle voert de feitelijke verwijdering (dat is inzameling en verwerking) van afgedankte apparaten uit in opdracht van genoemde stichtingen.

2004 15de LUSTRUM

In 2004 vierde de vereniging haar 75 jarig bestaan met een groots feest in het Rijksmuseum. Werken van grote “visual” artiesten avant la lettre als zoals Rembrandt en Steen omringden een groot aantal leden tijdens het jubileum diner.

2019 Stichting FIAR CE

In 2019 heeft Stichting Bruingoed de taken van Vereniging FIAR CE overgenomen en is de naam gewijzigd in Stichting

FIAR CE.

2021 FIAR CE richt zich uitsluitend op belangen van deelnemers

Op 1 maart 2021 is Stichting Open van start gegaan en daarmee is de inzameling en verwerking van afgedankte elektronica overgegaan op OPEN. FIAR CE richt zich nu uitsluitend op belangenbehartiging van deelnemers in de A/V keten. 

 

 

Contact met FIAR CE

Stichting FIAR CE
mr. André Habets
De Baken 68
5231 HS 's-Hertogenbosch

Tel:      +31 (0) 73 511 62 07
E -mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.