Europees beleid voor toegankelijkheid van producten en diensten
Europees beleid voor toegankelijkheid van producten en diensten
In juni 2019 is de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (Richtlijn 2019/882) gepubliceerd. Deze richtlijn heeft als doel om bepaalde producten en diensten die binnen de Europese markt worden vervaardigd en aangeboden, toegankelijk te maken voor mensen met een beperking door bindende Europese eisen in te stellen. Dit is, naast de wet- en regelgeving die de Europese Unie heeft opgesteld voor digitale toegankelijkheid, de volgende stap richting een Europa waarin eenvoudige toegang tot producten en diensten voor mensen met beperkingen de regel wordt.
Nederlands beleid voor toegankelijkheid van producten en diensten
Uit Richtlijn 2019/882 volgt dat de lidstaten drie jaar de tijd hebben, dus tot 28 juni 2022, om de bepalingen van de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. De wetgeving zal conform de richtlijn van toepassing zijn vanaf 28 juni 2025.
Handhaving
Vanaf 28 juni 2025 moeten elektronische producten volgens Europese wetgeving toegankelijk zijn gemaakt. De Rijksinspectiedienst Digitale Infrastructuur moet toezicht gaan houden op het naleven van deze richtlijn door marktpartijen die producten op de Nederlandse markt aanbieden of in de handel brengen.
Toepassingsbereik
De belangrijkste producten die onder de richtlijn vallen zijn computers en besturingssystemen, zelfbedieningsterminals zoals betaalterminals, geldautomaten en sommige kaartverkoop- en incheckautomaten, evenals interactieve zelfbedieningsterminals die informatie bieden. Het gaat echter ook om smartphones, tv-toestellen, set-topboxen en e-readers.
Marktdeelnemers
De richtlijn legt verplichtingen op aan marktdeelnemers die zich met producten bezighouden – te weten, fabrikanten, gemachtigden, importeurs en distributeurs – of aan dienstverleners. Hieronder zal globaal per categorie deelnemer worden aangegeven welke verplichtingen er gelden.
Importeurs mogen uitsluitend conforme producten in de handel brengen. Zij zien erop toe dat het product de conformiteitsbeoordeling heeft doorlopen, vergezeld gaat van de noodzakelijke technische documentatie, met inbegrip van instructies in een taal die de gebruikers gemakkelijk kunnen begrijpen, en dat het product voorzien is van de CE-markering. Zij mogen een product waarvan zij menen dat het niet aan de toegankelijkheidsvoorschriften voldoet, niet in de handel brengen, in welk geval zij tevens de fabrikant en de toezichthouders daarvan op de hoogte brengen (artikel 9, richtlijn).
Fabrikanten dienen hun producten te ontwerpen en vervaardigen overeenkomstig de toepasselijke toegankelijkheidsvoorschriften, rekening houdend met latere wijzigingen in de geharmoniseerde normen. Zij dienen de technische documentatie op te stellen, een conformiteitsbeoordeling uit te (laten) voeren en zij dienen over procedures te beschikken om een continue conformiteit van hun serieproductie met de richtlijn te waarborgen. Voorts moeten zij het product vergezeld laten gaan van gemakkelijk te begrijpen instructies en veiligheidsinformatie (artikel 7, richtlijn).
Uitzonderingen: Fundamentele wijziging of onevenredige last.
In de richtlijn zijn enkele uitzonderingen opgenomen. Zo zijn microbedrijven niet verplicht om eraan te voldoen en gelden er voor midden en kleine bedrijven (mkb) ook minder strenge eisen wat betreft het rapporteren. Daarnaast is de implementatie van de toegankelijkheidsvereisten alleen verplicht voor zover het geen onevenredige last oplegt of niet leidt tot de fundamentele wijziging van het product of de dienst.
Vragen
Voor vragen kunt u contact opnemen met FIAR via fiar@fiar.nl.
Word nu ook deelnemer
Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.