Hoe mijn nieuwe gadget al mijn passies samenbrengt

Ik ben een enorme gadgetlover; je kunt mij niet gelukkiger maken dan met een of ander slim apparaat waarmee je nieuwe dingen kan doen. Of het nu een camera is, of in dit geval: mijn nieuwste aanwinst. Met dit apparaat komt zo’n beetje alles uit mijn carrière samen: verslaggever, geluidsman/vrouw, camjofi, voice-over, journalist, nieuwsgierig Aagje, geschiedenisliefhebber…

Laatst vroeg mijn 17-jarig nichtje Pippa wat ik eigenlijk doe. In haar ogen heb ik geen duidelijk beroep. Mijn nieuwslezerscarrière heeft ze niet bewust meegemaakt; toen ik stopte was zij pas 6 jaar. Ik moest er zelf ook even over nadenken, want behalve fotograferen, zijn er best veel verschillende dingen die ik doe. Uiteraard fotografeer ik nog steeds. Zo maak ik samen met een Bengaalse fotograaf het poëtische fotoboek Relentless Resilience, over de veerkracht van mensen in het door overstromingen geplaagde Bangladesh, een land waar ik eerder dit jaar was voor hulporganisatie Friendship. Ook geef ik lezingen over mijn doldwaze avonturen als fotograaf, of de wat serieuzere lezing over ‘Klimaatverandering in beeld, van Noordpool tot Afrika’. En -met een knipoog naar managementgoeroe’s- de empowermentlezing ‘Sacha’s 7 Stappen naar Succes’. Daarnaast geef ik presentatie- en zelfverzekerheidstrainingen aan mensen die op een podium moeten staan (en dat soms niet willen). Ik doe weleens een voice-over en ben interviewer en moderator. Voor een groot bedrijf werk ik aan een opdracht waarvoor ik zo’n 200 werknemers niet alleen portretteer, maar ook interview. Met als voornaamste doel dat ze zich gezien en gehoord voelen; iets waar het bij grote bedrijven wel vaker misgaat. In deze laatste opdracht komen meerdere van mijn disciplines samen: fotografie, interviewen en psychologie.

Kortom: never a dull moment. En bent u ook weer even bij. Op Pippa’s vraag kon ik dus niet een heel eenvoudig antwoord geven. En sinds kort is er nog iets waarin al mijn ervaringen uit het verleden samen komen (maar geen garantie geven voor de toekomst). En waarvoor ik mijn nieuwste gadget heb aangeschaft. 

Het heeft te maken met een verhaal uit het verleden dat zo’n 12 jaar geleden op mijn pad kwam en dat mij en mijn man Rick sindsdien fascineert. Om een tipje van de sluier op te lichten: het is een waargebeurd verhaal over een goeroe die een baron ontmoet; beiden twintigers die allebei iets groots in hun schoot geworpen krijgen. Een coming of age verhaal met interessante en ver-strekkende gevolgen. 

We lopen al heel lang rond met het idee hier iets mee te doen. Een boek schrijven, bijvoorbeeld. Maar als echtpaar een boek schrijven is wellicht een goed plan als je Nicci French heet, maar het kan ook voor huwelijkse ellende zorgen en dat is niet de bedoeling. Opeens had ik dit voorjaar een epiphany: als we nou eens samen de research doen (al een erg interessante fase), dan schrijft Rick het boek en ik maak… een podcast! Niet zo’n kletskouspodcast over ‘en wat heb je vandaag gedaan’ of ‘wat vind jij ergens van’, maar een mooi vertelde zoektocht naar het waargebeurde verhaal van de goeroe en de baron. Daarvoor had ik dus een nieuwe gadget nodig: een opname-apparaat! Hij heeft het formaat en de looks van een Furbie -zeker met de harige windkap op zijn kop- en de kwaliteit van een hele geluidsstudio. Dankzij dit podcastapparaat komen veel van mijn eerdere disciplines samen: verhalenvertellen,  portretteren, interviewen, sfeergeluiden opnemen (mijn favoriete deel als ENG-geluidsmanvrouw) en monteren.

Soon in a Podcast-app Near You, Somewhere Next Summer.

Volgende keer: Hoe een camera je ook in de problemen kan brengen.

Sacha De Boer Met De Leica Van Ata Kando En Eva Besnyø

Een column van Sacha de Boer, presentatrice en fotografe, geschreven voor FIAR, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van audio, imaging en tv.

Word nu ook deelnemer

Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.

deelnemer worden