Doe-het-zelf tv
Wat is nog leuker dan cadeautjes krijgen? Cadeautjes geven! Maar wat geef je iemand die alles al heeft? Ik heb het ook nog eens over een man. En niet zomaar een, maar een heel aardige, bescheiden ondernemer. Een echte selfmade man, die in een prachtig huis woont met zijn leuke vrouw en al zijn vrienden en vriendinnen ruimschoots laat meegenieten van zijn succes. Dit jaar werd hij 75. Een bijzondere leeftijd, dat spreekt voor zich. En dus een cadeau. Liever een beleving dan iets materieels; iets bijzonders that money cannot buy (pardon my French, maar in het Engels klinkt dat net even wat lekkerder).
De vriend, laten we hem voor het gemak Piet noemen, heeft een aantal (not so guilty) pleasures. Een daarvan is kijken naar Zomergasten. Het tv-programma waarin een gast geïnterviewd wordt over zijn dromen, daden en favoriete tv-fragmenten. ‘Zou het niet leuk zijn als we Piet zijn eigen Zomergasten geven?’ opperde een van de vrienden. Voordat we de consequenties daarvan hadden overzien, riep iedereen enthousiast ‘ja, gaan we doen!’ Toen we weer bij zinnen kwamen, restte er nog maar 1 vraag: hoe dan?
Nu treft het dat er in de vriendengroep een aantal tv-makers zit. De rolverdeling ontstond al snel; de presentator die een wekelijkse talkshow heeft, laten we hem voor het gemak Rick noemen, zal Piet interviewen. De eindredacteur -hij heet Jan- was behalve eindredacteur en radiopresentator, ook jarenlang redacteur bij de Moeder aller Talkshows Sonja. De inhoud is dus gecoverd. Maar hoe brengen we het in beeld? In de afgelopen 10 jaar is er een dusdanige technologische ontwikkeling geweest, dat iedereen zijn eigen vlog, podcast of tv-show kan maken. Een audiovisuele democratisering, of democratische audiovisualisering. Je ziet het aan de bovenmenselijke roem van vloggers met hun miljoenen volgers; influencers die vaak gewoon begonnen met uitzenden vanuit hun slaapkamer. Je hebt er niet meer dan een cameraatje en een microfoon voor nodig. Alleen je smartphone is al genoeg.
Dus waarom zouden wij Piet’s Zomergasten ook niet zelf audiovisueel faciliteren? Voor deze gadgetlover (dat ben ik dus) klinkt dat als een leuke uitdaging. Uiteraard met spullen uit eigen collectie. Dus wat heb je nodig voor zo’n programma? Laten we voor het gemak het decor met de gezonken caravan even achterwege. Dan heb je het over drie camera’s op drie statieven, licht, geluid, decor, zitjes. Drie smartphones dienen als camera; twee voor close shots van zowel presentator als gast, en eentje voor een totaalshot van beiden. Een beamer om Piets favoriete fragmenten op een groot wit scherm te projecteren, een LED-lamp met softbox uit mijn fotostudiocollectie om de boel goed uit te lichten, twee mooie stoelen, een rond kleed en een tafeltje. Goed geluid is essentieel, weet ik als oud-geluidsman (she, her). Begin jaren ’90 was dat mijn bijbaantje bij RTL Nieuws. Dus twee dasspeldmicrofoons voor gast en interviewer. Facilitair gezien dus alles gecoverd. Jan en Rick, hoe is de inhoud? Check. Locatie: bij Piet thuis. Camera’s klaar? Gast klaar? Presentator klaar? Rollen maar!
Naschrift: het werd een eclatant succes; Piet was van tevoren enorm zenuwachtig, maar de presentator kon hem met humor op zijn gemak stellen. Piets verhalen over zijn jeugd in Amsterdam-Noord, zijn bewondering voor Johan Cruijff en het fragment van zijn andere held Eddy Merckx waren imponerend.
En de techniek? Afgezien van wat opstartproblemen liep alles op rolletjes. En nu moet ik het nog monteren. Maar ook dat kan tegenwoordig ook gewoon aan de keukentafel.
Volgende keer: hoe het allemaal begon.
Een column van Sacha de Boer, presentatrice en fotografe, geschreven voor FIAR, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van audio, imaging en tv.
Word nu ook deelnemer
Bent u producent of importeur van consumentenelektronica? Ontvang dan regelmatig een bericht vol kennis en inspiratie, met actuele thema’s, nieuws en aankomende bijeenkomsten.