FIAR CE

WELKOM BIJ
BRANCHEVERENIGING FIAR CE

FIAR CE staat voor
COLLECTIEVE BELANGEN CONSUMER ELECRONICS

Wat is Fiar CE?

FIAR CE is de “Vereniging van Fabrikanten, Importeurs en Agenten op Radiogebied”,
de branchevereniging van leveranciers op het gebied van consumenten elektronica in Nederland en opgericht in 1929.

FIAR CE behartigt de collectieve belangen van de leden ten opzichte van overheid en politiek, consumentenorganisaties, pers en publieke opinie.
In 2016 zijn 28 bedrijven lid. Zij vertegenwoordigen gezamenlijk het overgrote deel van de markt.

Verzet tegen onuitvoerbare thuiskopieheffing groeit

Woerden, 24 januari 2014
De gezamenlijke ICT en elektronica branches Nederland hebben met instemming kennis genomen van het blogvan de CEO van Vodafone getiteldhet drama dat thuiskopieheffing heet'. FIAR CE en Nederland ICT hebben de onuitvoerbaarheid en intransparantie van het heffingensysteem voor industrie en consument veelvuldig aan de kaak gesteld bij publiek en politiek.  Zij herkennen zich in de noodkreet vanuit het bedrijfsleven. De technologiesectoren pleiten dan ook voor een afschaffing van de heffingen. In de tussentijd moet een zichtbare heffing aan de kassa in ieder geval de transparantie vergroten.

Rob Shuter, ceo van Vodafone Nederland, benoemt in zijn blog de problemen bij uitvoering van de huidige regeling waar telecom providers sinds 2013 ook onder vallen. Zo bestaat er onduidelijkheid over de hoogte van de heffing die gebaseerd wordt op de schade die rechthebbenden lijden. De stichting Thuiskopie eist daarnaast dat ook een heffing voor zakelijke smartphones wordt betaald, terwijl zakelijk gebruik is uitgesloten van privehéffingen. FIAR CE en Nederland ICT waarschuwden al eerder voor deze problemen. André Habets, directeur van FIAR CE. "Uit de ervaringen van afgelopen jaar blijkt dat handhaving van het systeem erg ingewikkeld, zo niet onmogelijk is. Het is niet duidelijk voor de consument of wel of niet een heffing is betaald en waar deze heffing aan ten goede komt. Ook bedrijven betalen de heffing, terwijl daar in de wet geen grondslag voor bestaat. Precies om deze reden lopen er momenteel een aantal rechtszaken tegen de staat."

De gezamenlijke ICT en elektronica branches Nederland pleiten daarom voor meer transparantie. Dit kan door het bedrag dat aan heffing betaald wordt inzichtelijk te maken  bij de aankoop: op de bon. Als de schade voor rechthebbenden door de rechter definitief wordt vastgesteld, maakt dit de terugvordering van teveel betaalde heffing aan consumenten en de uitkering aan rechthebbenden een stuk eenvoudiger.

Onlangs is de thuiskopieheffing voor twee jaar verlengd door staatssecretaris Teeven. Bij deze verlenging is door de staatssecretaris op het gebied van transparantie en zichtbaarheid helemaal niets gedaan. FIAR CE en Nederland ICT roepen de staatssecretaris op de regeling aan te passen zodat een zichtbare heffing mogelijk wordt. Daarnaast moet gezamenlijk gewerkt worden aan nieuwe modellen waarbij de thuiskopieheffing na 2015 kan worden afgeschaft.

Contact met FIAR CE

mr. André Habets
De Baken 68
5231 HS 's-Hertogenbosch

Tel:      +31 (0) 73 511 62 07
E -mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.